Hieronder vind je de links downloadbare pdf's, boekentips en websites en blogs die meer informatie geven over de geestelijke gezondheidszorg. Heb jij een leuke leesvoer voor op deze pagina te plaatsen laat het ons weten door met ons contact op te nemen.

 

Downloadbare pdf's

Ken je rechten als patiënt  
Een brochure van : Vlaams Patiëntenplatform

Welke rechten heb ik als patiënt?
Wie beslist over mijn behandeling als ik in coma lig?
Wat is een vertrouwenspersoon? Hoe duid ik een vertegenwoordiger aan?
Mag ik mijn patiëntendossier inkijken? Wat als mijn rechten niet worden nageleefd?

2016 – 40 blzn
 

Psychofarmaca afbouwen. De Harm Reduction Guide
Een gids van : Het Icarus Project en het Freedom Center

Afbouwen van Psychofarmaca is de Nederlandse vertaling van de Harm Reduction Guide, Coming off psychiatric Drugs – een Amerikaanse gids waarin gebruikers van psychofarmaca alle informatie die ze konden vinden over het afbouwen van medicijnen hebben verzameld. De gids is niet bedoeld om je te overhalen om te stoppen met psychofarmaca, maar wil mensen die daarover nadenken graag ondersteuning bieden om de juiste keuze te maken.

2015 – 55 blzn
www.theicarusproject.net 

De cliënt als partner in de geestelijke gezondheidszorg – Gids voor hulpverleners in de ggz
Geschreven door UilenSpiegel en Psytoyens, redactie: Atanor
In België lijkt de stem van de cliënten in de geestelijke gezondheidszorg meer en meer gehoord te worden. Zijn we dan toch op weg naar een partnerschap tussen cliënt en professionele hulpverlener? En zo ja, welk partnerschap? De inhoud van deze gids is in grote mate geïnspireerd op wat er aan bod is gekomen in de verschillende focusgroepen (met(ex-)cliënten en hulpverleners)  die in de loop van 2014 door Psytoyens en UilenSpiegel werden georganiseerd. 

2015 – 48 blzn

Boekentips

Samen werken aan herstel! Gids voor cliënten en hulpverleners Auteurs: Filip Abts, Grace Verween Samen werken aan herstel! biedt concrete tips aan voor ieders persoonlijke, maar ook gedeelde weg naar herstel. Het is een must have voor elke hulpverlener die op zoek is naar concrete handvatten om – samen met cliënten – op herstel te focussen. Herstellen doe je zelf, maar daarom niet alleen. Lotgenoten, familie, vrienden en hulpverleners kunnen zorgen voor een herstelondersteunend klimaat. 2015 - 176 blzn ISBN 978 94 629 2177 1 www.acco.be

Websites & Blogs

SchizofrenieBestaatNiet
laatste inzichten van experts in de psychiatrie en van mensen die psychoses meemaakten en herstelden.