Kronkelprijs 2018


Thema: 'Zin'

In 2018 werd gevraagd dat de inzendingen het thema ‘zin’ zouden exploreren. 

Zin heeft meerdere betekenissen. Het staat voor ‘goesting’, het betekent ook een reeks woorden die een zin vormen en het staat voor zingeving, betekenis geven aan het leven, een toepasselijk thema voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Schrijven kan immers zeer helend werken.

Er werden 55 gedichten ingezonden. De vierkoppige jury maakte een selectie van tien laureaten. 

 

Winnaar Kronkelprijs 2018: Greet Langen

(Foto: Pieter Pauwels)

Greet Langen woont in het Zichem. Ze studeerde Germaanse Filologie. Literatuur en taal zijn altijd een passie voor haar geweest. Ze schrijft al sinds ze voor het eerst enkele letters tot woorden kon omvormen, maar ze strandde in haar studie in het eerste jaar.

Greet besloot dan maar haar sociale kant aan bod te laten komen. Ze studeerde af als maatschappelijk assistente af aan de Sociale Hogeschool in Heverlee. Ze werkte een viertal jaren als budgetbegeleidster aan het OCMW van Leuven.

Ze werkt al 15 jaar als vrijwilliger in de patiëntenbibliotheek van het universitair ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven. Met een grote glimlach slaat ze een babbel met de patiënten en voorziet hen van goeie en boeiende literatuur. Dit werk is voor haar de ultieme symbiose van haar ‘literaire’ en ‘sociale’ kant.

Ze schrijft al jaren dagboeken en gedichten. In september van dit jaar is ze gestart met een schrijversopleiding aan het Conservatorium van Hasselt. Het is trouwens de tweede keer dat Greet voor de Kronkelprijs een podiumplaats krijgt. In 2016 werd ze tweede, met een inzending rond het thema ‘Kwetsbaar’.

Haar zoon Stijn Rutgeers, die film studeert, maakte volgende minireportage over Greet. Hieronder vind je haar winnend gedicht:
 

geef me nog één nacht
waarin mijn wang  je hals verwarmt
mijn buik de jouwe koestert
en ik tranen als Sauternes proef

in die ene vreemde nacht    
dromen we wakker de uren
waarin alles bloeit
maar de lente verslenst

het is de laatste nacht
tussen hier en nergens
net voor het licht  in je ogen
breekt