Patiëntenvertegenwoordiging

 

Wat? Een vorming van zeven volledige lesdagen om inzicht te verschaffen in het hoe en wat van patiëntenvertegenwoordiging en je op weg te helpen als patiëntenvertegenwoordiger in de geestelijke gezondheidszorg.

Voor wie? Deze cursus richt zich specifiek naar (ex-)patiënten uit de geestelijke gezondheidszorg die in beleidsvergaderingen de stem van de patiënt (willen) vertolken.

Waarom? Om goed te kunnen handelen als patiëntenvertegenwoordiger dien je over specifieke kennis en een aantal vergadertechnische en sociale vaardigheden te beschikken.

Door wie? Onze lesgevers zijn mensen met veel expertise, van Trefpunt Zelfhulp, van Zorgnet-Icuro, een netwerkcoördinator, een medewerker van OPGanG, de coördinator ‘participatieproject’ van UilenSpiegel en een ervaren patiëntenvertegenwoordiger.

 

Voorwaarden / praktisch

  • Maximaal 15 deelnemers
  • Deelname kost €35 + lidmaatschap UilenSpiegel (€5), vervoersonkosten worden niet terug betaald
  • Locatie: Kwadraet, Koningin Maria Hendrikaplein 64A te 9000 Gent (vlakbij het Sint-Pieters-station)
  • 7 lesdagen verspreid over het najaar 2022: donderdagen 1/9, 15/9, 29/9, 13/10, 3/11, 24/11, 8/12
  • Getuigschrift (niet officieel erkend) indien regelmatige aanwezigheid
  • Verkennend gesprek voorafgaand aan de vorming (om te bekijken of de vorming iets voor jou is)

Contact: Katlijn Vander Meeren, vorming@uilenspiegel.net, 0497 57 52 27.

 

Inhoud

We staan stil bij de structuur en werking van de geestelijke gezondheidszorg en bij de recente hervormingen. Ook krijg je een beeld van de financiering van deze sector. We laten een ervaren patiëntenvertegenwoordiger aan het woord en een netwerkcoördinator. Tot slot wordt ook aandacht gegeven aan vergadertechnieken, assertiviteit en groepscommunicatie. 

 

Wat we willen bereiken

Misschien nog belangrijker dan wat de leerstof je bijbrengt, is dat je een 15-tal andere geëngageerde, herstelde mensen ontmoet. Misschien houd je hier wel enkele vrienden/contacten aan over. Daarnaast leer je ook de werking van verschillende organisaties kennen die met patiëntenvertegenwoordiging bezig zijn zodat je al een beetje een beeld krijgt van wat je kan doen als patiëntenvertegenwoordiger.