UilenSpiegel vzw en de HerstelAcademie zoeken ervaringsdeskundigen in Brussel

UilenSpiegel vzw en de HerstelAcademie zoeken ervaringsdeskundigen in Brussel

3 mei 2024

Heb jij ervaring met een psychische kwetsbaarheid en wil je deze ervaring inzetten voor lotgenoten? UilenSpiegel vzw en de HerstelAcademie Brussel zijn op zoek naar gemotiveerde ervaringsdeskundigen in regio Brussel. Bij UilenSpiegel kan je je als ervaringsdeskundige inzetten voor lotgenotenactiviteiten. Bij de HerstelAcademie kan je meedoen aan vormingen rond herstel en veerkracht om vervolgens zelf een cursus te begeleiden als ervaringsdeskundige. Daarnaast kan je ook deelnemen aan de Brusselse werkgroep om het project verder uit te werken.

Over UilenSpiegel vzw:

UilenSpiegel vzw is een warme organisatie die streeft naar meer openheid en aandacht rond psychische kwetsbaarheid in onze samenleving. UilenSpiegel vzw ondersteunt lotgenotenactiviteiten die worden begeleid door en voor volwassenen met een psychische kwetsbaarheid. Hier vinden zij een veilige ruimte om ervaringen te delen, steun te bieden en te ontvangen. UilenSpiegel vzw nodigt iedereen uit om deel te nemen aan onze missie voor een inclusieve en ondersteunende samenleving, waarin mentale gezondheid de aandacht krijgt die het verdient. Samen bouwen we aan een toekomst waarin openheid en begrip centraal staan.

Wat kan je bij UilenSpiegel vzw doen en naar wie zijn we opzoek:

We zoeken gedreven ervaringsdeskundigen die lotgenootactiviteiten voorbereiden en begeleiden. Voorbeelden van mogelijke lotgenootactiviteiten zijn: een Praatgroep (al dan niet rond een specifieke kwetsbaarheid), een Leesgroep, Kooksessies, een Wandelgroep, een PraatCafé. We moedigen jou ook aan om met eigen voorstellen te komen.

Competenties: Als vrijwillige begeleider is het cruciaal om goed te kunnen luisteren, een sterk empathisch vermogen te hebben en afspraken stipt na te komen. Je vindt het ook leuk om samen met je compagnons promotie te maken voor de activiteit. Hoewel kennis van de Nederlandse taal wordt aangeraden, hebben we in Brussel ook aandacht voor meertaligheid. Het begeleiden van een lotgenotenactiviteit neemt maandelijks enkele uren in beslag (1u à 2u activiteit, 2u à 3u voorbereiding en promotie).

Als vrijwilliger word je ondersteund door onze Brusselmedewerker, die helpt bij het vinden van een geschikte locatie en gemotiveerde medevrijwilligers en promoot jouw activiteit in het Brussels netwerk. UilenSpiegel vzw vergoedt alle kosten (Zaal, drukwerk, verplaatsingskosten) en eventuele vooropleidingen die relevant zijn voor het leiden van de activiteit en voorziet een passende verzekering.

Voor meer info of om je kandidaat te stellen: Contacteer onze Brusselmedewerker Odin op 0471/93 04 87 of mail naar odin.somers@uilenspiegel.net

"Nu kan ik iets doen met mijn ervaring, mijn steentje bijdragen aan de maatschappij en echt mensen helpen! Dat maakt mij gelukkig." (vrijwilliger)

Over de HerstelAcademie:

De HerstelAcademie Brussel voorziet een open cursusaanbod rond diverse thema’s die te maken hebben met het psychisch herstel en de mentale veerkracht. Het cursusaanbod is gericht naar iedere burger. De cursussen zijn kortdurend en focussen zich op het vaardiger worden in het leven met een psychische kwetsbaarheid. De cursussen worden gegeven door een duo dat bestaat uit een professionele hulpverlener en een ervaringsdeskundige.

Wat kan je doen bij de HerstelAcademie Brussel en naar wie zijn we op zoek:

Wij zijn op zoek naar extra ervaringsdeskundigen om ons team te versterken op vrijwillige basis. Enerzijds zijn wij op zoek naar ervaringsdeskundigen die mee een cursus zouden geven vanaf september 2024. Anderzijds zijn wij op zoek naar ervaringsdeskundigen om mee onze werkgroep te helpen verstreken en het project mee uit te werken.

Wat wordt er verwacht? Om een cursus aan de HerstelAcademie in Brussel te geven, vragen wij om de cursus ‘train de trainer’ te volgen. Deze cursus zal doorgaan op 29/05,5/06, 12/06 en 19/06. Inschrijven kan via de website www.herstelacademie.be/cursussen/train-de-trainer-4/

Is dit iets voor jou? Stuur dan zeker een mailtje naar brussel@herstelacademie.be of heleen.vandeputte@psc-elsene.be

2024-05 Uilenspiegel en HerstelAcademie Brussel

Close