5 manieren om voor je geestelijke gezondheid te zorgen tijdens de Corona-crisis

 

Het is moeilijk te ontsnappen aan de toenemende golf van emoties rond de Corona-pandemie. Steeds meer evenementen worden afgelast en elke dag brengt veranderingen en nieuwe of strengere maatregelen met zich mee. Dit draagt bij ​​tot gevoelens van onzekerheid. Maar er zijn manieren om desondanks je kalmte en mentale evenwicht te bewaren. Je kan je persoonlijke angstcurve afvlakken tot een beheersbaar niveau en voorkomen dat de paniek piekt.

Begin met het selecteren van een betrouwbare informatiebron, bv. de coronawebsite van de overheid of vrt nieuws. In plaats van je vast te klampen aan tv of internet voor nieuws, kun je overwegen om jezelf te beperken tot slechts een of twee updatecontroles per dag - en niet vlak voor het slapengaan. Zo blijf je op de hoogte zonder meegesleurd te worden in een angstspiraal.

Verder nog 5 tips om je te helpen in deze lastige tijd.
 

Tip # 1: ‘virtueel’ sociaal blijven

Sociale verbindingen zijn niet alleen van wezenlijk belang voor het algemeen welzijn maar zijn ook een cruciale buffer tegen angst en depressie. In tijden zoals deze, hebben we misschien weinig onder controle, maar we kunnen wel zelf keuzes maken over de manier waarop we onze tijd doorbrengen.  

Interacties met vrienden, familie en collega's kunnen onze stemming verbeteren, maar nu sociale afstand de nieuwe norm wordt, heeft verbondenheid soms wat extra planning nodig - en wifi. Plan regelmatige communicatiemomenten in met de mensen die u het meest mist. Maak een balans op van hun verschillende sterke punten zodat je weet wat je kunt verwachten - sommige vrienden zijn goede luisteraars, terwijl anderen beter geschikt zijn voor wat luchtigheid en grapjes. Praten aan de telefoon is prima, maar videogesprekken bieden een meerwaarde.

Als je bij momenten eigenlijk liever alleen thuis was geweest - in plaats van verplicht samen te zijn met huisgenoten, kinderen, ouders of een partner - neem dan de nodige tijd voor jezelf. Het dragen van een koptelefoon, naar aparte kamers gaan of stiltemomenten afspreken, kunnen helpen je eigen rustige ruimte te creëren, zelfs in de meest chaotische omgeving. Als je nood hebt aan ventileren, doe dit dan dan bij de volwassenen; wanneer je afleiding nodig hebt, bedenk dan speelse activiteiten, zoals verkleedspelletjes met de kinderen. Als het moeilijk wordt, oefen dan geduld en mededogen.
 

Tip # 2: beknibbel niet op je slaap

Je bent niet de enige die om twee uur 's nachts wakker ligt en meerdere 'wat als'-scenario's in je hoofd afspeelt. In tijden van stress kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Maar slapen is belangrijk om gezond en scherp te blijven. Slaapgebrek heeft een aantal negatieve effecten op het lichaam en de geest, zoals een verminderde stemming, een verhoogde prikkelbaarheid, en moeite met aandacht.

Om de best mogelijke nachtrust te krijgen, hier enkele tips:

  • Word steeds op hetzelfde moment wakker.
  • Blijf overdag actief. Stel eventueel alarmen in om jezelf eraan te herinneren dat je van de zetel moet gaan en moet bewegen.
  • Vermijd schermgebruik ten minste 30 minuten voor het slapengaan (dit beperkt de blootstelling aan blauw licht en aan stresserende nieuwsverhalen, die angst en zorgen kunnen opwekken.
  • Vind je favoriete activiteit om tot rust te komen, zoals een boek lezen, lichte rekoefeningen doen of naar aangename muziek luisteren. Als je toch liever tv kijkt, zoek dan iets luchtigs en plezierigs, zoals een herhaling van 'Friends' bv.
     

Tip # 3: blijf actief

Langdurig opgesloten zitten kan ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat de enige fysieke activiteit die je kunt doen, is omschakelen van op de bank zitten naar in bed liggen. Maar er zijn stappen die je letterlijk kunt nemen om je activiteit een boost te geven - zelfs in tijden van sociale afstand. Een hardloper, die in quarantaine zat in Wuhan, China, legde 31 mijl af in zijn krappe appartement door meer dan 6000 rondjes te lopen. Hoewel het misschien niet je doel is om een ​​persoonlijk afstandsrecord te vestigen, streef je best naar een fitnessroutine. Lichamelijke oefening is een belangrijke aanmaker van endorfines of goedgevoelhormonen. Beweging kan ook gevoelens van angst afweren en je immuunsysteem sterker maken. Tot dusver is een wandeling buitenshuis in België niet verboden. Zoek dus de natuur op voor een fikse wandeling, dat geeft je gegarandeerd een boost.
 

Tip # 4: vergeet niet te ademen

In moeilijke tijden kan empathie en mededogen, ons eraan herinneren dat we er allemaal samen voor staan. Meditatie met liefdevolle vriendelijkheid herinnert ons aan deze onderlinge verbondenheid en kan je helpen je minder alleen en angstig te voelen.

Door de eenvoudige rituele handeling van bewust ademen, kun je je eventuele angst voor de toekomst afremmen. Je kunt bepaalde signalen gebruiken, zoals het rinkelen van je telefoon of het klikken op ‘verzenden’ bij een e-mail, om je eraan te herinneren dat je drie keer moet ademen. Ook een loopmeditatie kan je in het nu brengen, of je dit nu buitenshuis of binnenshuis doet. Word je eenvoudigweg bewust van de meest overheersende sensaties in je lichaam, zoals de aanraking van je voeten op de grond.
 

Tip # 5: plan je tijd

Nu sommige bedrijven hun deuren sluiten en andere hun thuiswerkbeleid uitrollen, kan het zijn dat je dagen vol ongeplande tijd zult hebben. Waarom klinkt dit als vakantie, maar voelt het als een last? Verstoringen in de planning kunnen voor iedereen moeilijk zijn. Als je je angstiger voelt vanwege het gebrek aan regelmaat en structuur, moet je werk maken van het creëren en onderhouden van een nieuwe routine.

Gebruik om te beginnen een kalender of blanco pagina om eventuele verplichtingen in je dag in kaart te brengen, zoals vergaderingen of deadlines. Duid vervolgens basisactiviteiten aan, zoals maaltijden, douchen en de hond uitlaten. Vergeet ook niet tijd in te plannen voor het huishouden, de was of het schoonmaken van de koelkast. Maak ten slotte een lijst met 'vrijetijdsactiviteiten', waaruit je kan kiezen. Voeg ook een aantal items toe waarvan je altijd hebt gezegd dat je ze zou doen, als je maar de tijd had. Als je merkt dat je meer vrije tijd hebt dan normaal, waarom zou je dan geen uitgebreid kunst- of ambachtsproject starten, die blog nieuw leven inblazen of de moestuin van je dromen planten?

Het gebrek aan controle dat gepaard gaat met periodes van onrust en instabiliteit, kan leiden tot gevoelens van angst en wanhoop. Als je je bewust bent van gewoontes waardoor je je slechter kunt voelen, zoals te veel eten en drinken, en enkele van bovenstaande tips opvolgt, kun je deze moeilijke tijden makkelijker doorstaan.

 

Heb je zelf nog goede tips? Laat ze ons weten. Contacteer Nadia via nadia@uilenspiegel.net

 

(Tekst gebaseerd op dit artikel op my.happify.com, afbeelding van chezbeate via Pixabay)