Blogs begeleider leesgroepen Nachtuil

Eerder deelde Eliane in een blog haar ervaringen als begeleider van de leesgroep Nachtuil. Hier deelt ze in drie delen nog eens haar ervaringen.

1: Een lach en traan van een nog gemotiveerde leesgroepbegeleider Eliane

Ik ben nog altijd gelukkig dat ik het avontuur ben aangegaan ondanks soms kleine kopzorgen of stressmomenten maar ook geluksmomenten. De sfeer in de leesgroep is goed, aangenaam en je bereikt stilaan meer deelnemers. Dit geeft me een gevoel van voldoening.

Het persoonlijk contact en het delen van je passie met de deelnemers vind ik het fijnst aan het leiden van de leesgroep. Ik had niet verwacht dat ik mijn bibliotheekervaring nog op deze manier zou kunnen gebruiken. De tekstfragmenten uit de boeken die we al gedaan hebben, vielen gelukkig bij de deelnemers in de smaak. De keuze van de tekstfragmenten vind ik altijd het moeilijkste deel bij de voorbereiding van een activiteit. Omdat ik een boek goed vind, deelt niet iedereen die mening !

Door het leiden van de leesgroep word je je nog bewuster van je gevoeligheden, sterke kanten, irritante eigenschappen. Je komt jezelf soms hard tegen, wat ik al ondervonden heb. Als ik vrijwilligerswerk doe, neem ik dit engagement heel serieus. Op zich is dit wel positief maar ik kan me er ook in verliezen waardoor ik veel druk leg op mezelf en mijn mede-leesgroepbegeleidster.

Maar ik verzeker jullie, ik ga nog altijd gezellig samen met Jolanda een glas drinken!

2: De ontdekking van facebook met vallen en opstaan door leesgroepbegeleidster Eliane

Zelf maak ik ook gebruik van facebook maar ik zou mezelf geen kenner noemen. Mijn echtgenoot noemt het altijd “smoelenboek”. Is er niet zo’n grote fan van.

De leesgroep Nachtuil heeft een facebook pagina ontworpen. De pagina was nog in prille opbouw. Als je je afvraagt “Is het mogelijk je eigen account te blokkeren ?”, dan is het antwoord JA. Ik ben er in geslaagd! Jolanda en ik leek het een tof idee om in het profiel als geboortedatum de datum van de vergadering van 5 juni 2021 in te vullen. Op die vergadering hebben we de leesgroep de naam Nachtuil gegeven. Alleen ben je dan 0 jaar voor facebook.

Groot was mijn verbazing toen ik de volgende morgen een e-mail kreeg van facebook om te zeggen dat ik de voorwaarden van de community geschonden had. Ik heb eerst héél hard gevloekt op mezelf, daarna op facebook, daarna gepanikeerd in de zin van “hoe lossen we dit op ?” Mijn echtgenoot kon het niet nalaten om te zeggen “heb je gewaarschuwd, facebook is evil” waarop ik hem terugstuurde naar zijn kamer.

Ik heb dus één ding geleerd: je moet dus ouder zijn dan 13 jaar om facebook te gebruiken, is nieuwe kennis voor mij.

De conclusie is: we zitten met de gebakken peren (zijn mijn Antwerpse roots die spreken)
P.S. wil zeggen in moeilijkheden zitten

3: Het Antwerps is geen wereldtaal 

Ik ben geboren in Deurne, Antwerpen en heb er gewoond tot mijn 18 jaar. Daarna ben ik aan de Vrije Universiteit Brussel gaan studeren en ben ik altijd in Elsene blijven wonen. Alhoewel ik dus al 30 jaar in Brussel woon, is het Antwerps dialect blijkbaar erg hardnekkig. Meestal horen mensen het onmiddellijk dat ik van Antwerpen afkomstig ben.

Jolanda had me dan ook gezegd dat ik voor de activiteiten van de leesgroep extra op mijn taal moet letten en Algemeen Nederlands moet praten. Alhoewel de meeste mensen mijn Antwerpse tongval wel charmant vinden. Ik ga ervan uit dat ze de waarheid spreken. Dus voor ieder activiteit spreek ik mezelf toe “Let erop Eliane AN spreken” en probeer ik het “taalcentrum in mijn hersenen” te doen gehoorzamen.

Dus beste mede-Antwerpenaars, het Antwerps dialect is geen wereldtaal ! Ook voor mezelf was het even een desillusie maar ja ik kom er wel overheen !