Psychosenet.be helpt misverstanden de wereld uit

Gevaarlijk’ of ‘ongeneeslijk’. Over mensen die een psychose doormaken bestaan er veel misverstanden. Om die uit de wereld te helpen werd eind vorig jaar de website Psychosenet.be gelanceerd. Die voorziet ook in een gratis ‘e-mailspreekuur’.


Brenda Froyen maakte zelf enkel jaren geleden een psychose door en zette mee haar schouders onder psychosenet.be. In een interview met De Morgen naar aanleiding van de lancering van de website vertelt ze: “Heel wat Belgen met psychische problemen en hun familie worden geconfronteerd met hiaten in de geestelijke gezondheidszorg. Zo moeten ze vaak maanden wachten vooraleer ze met een hulpverlener kunnen samenzitten. PsychoseNet wil hen helpen die periode te overbruggen door toegankelijke en onderbouwde informatie over de aandoening aan te reiken.” 

De website bevat onder meer filmpjes, getuigenissen, wetenschappelijke artikels en een zorgkaart. 

Doembeelden

Uit een opiniestuk door Brenda in de Knack: “Er is geen enkele geestestoestand waar zoveel misverstanden over bestaan als over 'psychose', die vaak in één adem genoemd wordt met 'schizofrenie' en 'gevaar'. Ook in de hulpverlening zelf wordt de diagnose vaak gecombineerd met een flinke dosis doembeelden die al jaren niet meer in vraag gesteld zijn. 'Het is een chemisch onevenwicht in de hersenen, een chronische, vaak genetische aandoening waarvoor levenslange medicatie nodig is.’ Een weinig hoopvolle boodschap.”

De opmaak en inhoud van psychosenet.be zijn gebaseerd op het succesvolle psychosenet.nl. Deze Nederlandse website bestaat sinds 2015 en heeft ondertussen meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar. Het is een baken in de zee van vaak foutieve informatie die je op het wereldwijde web vindt. 

Groot engagement

Heel wat psychiaters, psychologen en andere hulpverleners, maar ook ervaringsdeskundigen én familieleden tonen zich bereid om zich te engageren. Ze geven informatie en getuigenissen in de vorm van filmpjes, bloggen mee en bemannen onder andere ook het e-mailspreekuur. PsychoseNet is immers niet alleen een informatieplatform maar vooral ook een E-health tool. Het e-mailspreekuur bestaat uit 5 psychiaters, 4 psychologen, 2 ervaringsdeskundigen, 1 familiedeskundige en een jurist. Zij beantwoorden de vragen binnen enkele dagen. Deze online consulten vervangen geenszins het menselijk contact, maar zorgen er wel voor dat mensen met hun vragen ergens terecht kunnen.

Het Belgische schoenenbedrijf Cortina N.V. steunt vanuit een maatschappelijk engagement diverse projecten in de geestelijke gezondheidszorg en is de financiële motor achter psychosenet.be. Dat maakt dat de website zowel overheidsonafhankelijk als ‘farmacologisch’ onafhankelijk is. Mogelijke behandelingen die voorgesteld worden op de website, zijn dus belangenvrij. Dat is ook waar PsychoseNet voor staat: de gebruiker informeren, zonder al te veel waardeoordelen. Welke behandeling voor de patiënt het meest geschikt is, is immer zeer persoonlijk.

Ook jij kan meewerken
 

Wil je graag meewerken aan PsychoseNet? Dat kan. PsychoseNet zoekt bloggers, mensen die graag in hun pen kruipen, hun ervaringen en mening zo weten te verwoorden dat ze tot een debat en dialoog kunnen leiden. Blogs zijn maximum 800 woorden. Daarnaast wordt ook steeds gezocht naar ‘talent’. Psychosegevoelige mensen zijn vaak creatiever dan anderen. PsychoseNet wil gedichten, schilderijen, tekeningen in de kijker zetten om zo ook de nadruk te leggen op de talenten in plaats van de kwetsbaarheden van psychosegevoelige mensen. Meer info op www.psychosenet.be/blog-insturen

Bronnen:
www.knack.be/nieuws/gezondheid/er-is-geen-enkele-geestestoestand-waar-zoveel-misverstanden-over-bestaan-als-over-psychose/article-opinion-923337.html
www.demorgen.be/wetenschap/stemmen-in-je-hoofd-vraag-raad-aan-de-site-b553cad3/

Dit artikel verscheen in het maartnummer van ons tijdschrift Spiegel.