Trappen Tegen Grenzen: “Bewegen om het evenwicht te bewaren”

Anneke krijgt soms de bijnaam Pippi, wanneer de speelse, ondeugende, enthousiasteling in haar naar boven komt. Meestal vind je haar op de fiets. Want zo bekijkt ze de wereld het liefst, op twee wielen. Ze fietste al voor meerdere goede doelen (Kom op Tegen Kanker, Broederlijk Delen,…). Volgens haar is dit een ideaal recept voor ‘kleine gelukjes’, zoals ze het zelf verwoordt. In september 2020 wil ze de ganse Belgische landsgrens rond fietsen. Dit is ongeveer 2000 km. Ook dit keer voor het goede doel, en tegen grenzen waar mensen met een psychische kwetsbaarheid mee te maken krijgen. We hadden een gesprek met haar.

Anneke Krols

We kennen jou als medewerker van het PlusVriend-project bij UilenSpiegel.

Inderdaad, sinds mei 2019 werk ik voor PlusVriend, een project dat mensen met een psychosegevoeligheid in duo’s samenbrengt om te werken aan elkaars (sociaal) herstel. Sociaal contact is essentieel in het herstelproces tijdens en na het doormaken van psychose(s). In mijn job ben ik graag met anderen bezig. Zo werk ik al meer dan twaalf jaar binnen de welzijns- en geestelijke gezondheidszorg. Als projectwerker komt de Pippi Langkous in mij het beste naar boven.

Waarom trap je tegen grenzen?

“Leven is als fietsen”, zei Einstein. Om het evenwicht te bewaren moet je in beweging blijven. Zelf verloor ik al eens dat evenwicht – ik heb ervaring met sociale angst en stemmingswisselingen –  en mijn fiets hielp me in het vinden van een soepele cadans. En dat doet ie nog steeds. Ik begon vaker te fietsen om te kunnen leven, en ondertussen leef ik om vaak te kunnen fietsen. Mijn fiets is dus niet alleen mijn favoriete vervoermiddel, maar ook een bron van kracht en evenwicht in mijn eigen confrontatie met een psychische kwetsbaarheid. Die kracht wil ik nu mee inzetten voor anderen. Voor hen die op zoek zijn naar een soepele cadans in het leven, maar hierbij tegen heel wat grenzen aanbotsen. Tegen die grenzen wil ik trappen!

Voor wie trap je?

Ik trap voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Zij botsen tegen heel wat grenzen. Het stigma en taboe zijn zeer groot. Daarom raken heel wat mensen met een psychische kwetsbaarheid makkelijk in een isolement. Ze verliezen de aansluiting met het sociale leven. Terwijl sociaal contact en beweging een belangrijke ondersteuning vormen in elk herstelproces. 

Wat zal er concreet gebeuren?

In september wil ik de ganse Belgische landsgrens rond fietsen. Dit is ongeveer 2000 km. En ik wil dit doen in maximaal veertien dagen tijd. Dit wil zeggen dat ik per dag minstens ongeveer 140 km zal moeten fietsen. Tijdens mijn tocht hoop ik te kunnen overnachten bij mensen, organisaties of instellingen die op een bepaalde manier verbonden zijn met psychische kwetsbaarheid. Ik heb een tentje mee, dus een plekje in de tuin is voldoende.

Hoe heb je je voorbereid op deze lange fietstocht?

Gewoon veel fietsen, maar dat doe ik sowieso. In de winter zijn dat kortere tochten, in de zomer worden ze stilaan langer. En dan maak ik ook meerdaagse fietsuitstappen. Ik fiets heel graag, dus het kost me niet veel moeite. Ik heb ook mindere dagen uiteraard, en dan moet ik me extra motiveren om op de fiets te springen. Wat helpt is dat ik ondertussen goede fietsvrienden heb leren kennen. Het mooie aan samen fietsen is dat je elkaar ondersteunt op momenten dat het minder gaat.

Heeft corona geen roet in het eten gestrooid?

Ja en neen. Een aantal inzamelacties en fietstochten in groep konden plots niet meer plaatsvinden. Ook een lezing rond het nut van sport voor je mentale gezondheid kon niet doorgaan, wat ik heel spijtig vind. Maar anderzijds verloor ik minder tijd met verplaatsingen naar het werk (Lier - Brussel) en kon ik daardoor meer fietsen. Ik was blij dat we mochten blijven sporten. Op dat vlak was er voor mij dus niet veel effect voelbaar van corona. Ik breng sowieso veel vrije tijd door met fietsen in de natuur. En dat dit samen met een of twee fietsvrienden kon, was ook een geluk. Was er een volledige lockdown geweest, dan had ik helemaal niet meer kunnen trainen.

Hoe ben je met dit initiatief gestart?

Het idee zat al een hele tijd in mijn hoofd maar kreeg langzaamaan vorm. Op 10 oktober 2019 maakte ik het bekend, op de werelddag geestelijke gezondheid, een mooie symbolische start. Het project is organisch gegroeid, ik maak de zaken liever niet te complex. Trappen Tegen Grenzen heeft ondertussen een groot draagvlak, dus de aanpak blijkt te werken! Het project is ondertussen groter geworden dan ik verwachtte, dus het vergt nogal wat persoonlijke inspanning en tijd. Maar ik krijg er veel voor terug: positieve energie en steun van anderen, en ook veel begrip. Dat maakt dat ik het op een gezonde manier kan blijven volhouden.

Hoe word je gesteund en gesponsord?

Ik krijg steun van heel wat fietsorganisaties: Dirty Boar, Gravel & Coffee, The Vandal fietskleding. Ook TeGek ?! steunt Trappen Tegen Grenzen en zal de volledige omkadering van mijn tocht doen (animatie en communicatie), ter bewustmaking en als anti-stigmatiseringscampagne. Het initiatief krijgt sponsoring via individuele acties van sympathisanten: bv. een fietstocht door professionele mountainbiker Kevin Panhuyzen en zijn twee vrienden Glenn Bobbaers en Nick Pinxten, een gadgetverkoop van een bevriende gravelvereniging Dirty Boar. Ook via T-shirtverkoop en vrije giften van sympathisanten.

Wat zal er met de opbrengst gebeuren?

Die schenk ik aan de vzw UilenSpiegel. Ik hoop samen met de vzw te kunnen bekijken hoe we hiermee fietsactiviteiten als herstelmethode en lotgenotencontact kunnen uitwerken voor mensen met psychische kwetsbaarheid.

Hoe reageren mensen op jouw initiatief?

Ik krijg vooral veel positieve reacties. Het project doet me zelf ook weer verder groeien. Het geeft me vertrouwen en biedt mij wederom een stukje herstel. Ik stel me open met mijn verhaal, en voel dat mensen dit als een steun ervaren. Ik bereik daardoor ook heel wat mensen die liever in de schaduw blijven met hun eigen verhaal, maar het aan mij toch toevertrouwen. Deze positieve effecten maken dit hele initiatief voor mij al geslaagd.

Volg alle laatste nieuwtjes op de Facebookpagina van Trappen Tegen Grenzen.