Bewegen Op Verwijzing – iets voor jou?

Bewegen Op Verwijzing – iets voor jou?

3 juli 2025

Soms valt het leven zoals je dat kende, uit elkaar, valt het stil. En dan kan je lichaam weleens volgen. Dat was bij mij het geval. Ik kreeg enkele ingrijpende levensgebeurtenissen te verwerken, waardoor ik in een depressie verzeilde en veel angsten had. Ik ontwikkelde ook stressklachten als duizeligheid, hartkloppingen, kortademigheid (hyperventilatie), verminderde immuniteit, vermoeidheid, chronische pijn. Beetje bij beetje verloor ik de grip op mijn gezondheid. Mijn lichaam werd mijn vijand. Dat pijnlijke, vermoeide lichaam in beweging brengen, was wel het laatste waaraan ik dacht. Daar had ik nu toch geen plezier aan! Ik zonk steeds dieper weg in de zetel. Mijn mentale toestand volgde die neerwaartse beweging. Om daar iets positiefs tegenover te zetten, werd ik een aantal jaar geleden door mijn huisarts aangemeld bij een Bewegen Op Verwijzing (BOV)-coach.

Bewegen Op Verwijzing (BOV)?

Met een verwijsbrief van je zorgverlener kan je terecht bij een Bewegen Op Verwijzing-coach in jouw buurt. Heel wat zorgverleners kunnen doorverwijzen, zoals een arts, kinesist, verpleegkundige, diëtist of zelfs een apotheker! Omdat de Vlaamse overheid tussenkomt, kan je bij de coach terecht aan een laag tarief.

Het eerste gesprek duurt ongeveer 1 uur en is bedoeld om elkaar te leren kennen. De coach zal niet met je sporten of bewegen, maar jullie stellen wel samen een beweegplan op. De volgende gesprekken zullen korter zijn.

De begeleiding door een Bewegen Op Verwijzing-coach is afgestemd op je persoonlijke behoeften en mogelijkheden. De coach helpt om een beweegplan op te stellen en ondersteunt je bij het bereiken van je beweegdoelen.

Coaching

Gemiddeld ga ik om de zes weken langs bij mijn BOV-coach, Wouter. Tijdens de begeleiding viel me al snel op dat wij niet dezelfde definitie van ‘beweging’ hanteerden. Bewegen, staat dat niet gelijk aan sporten? Moet je daar niet van buiten adem geraken? Niet dus. We focusten op wat ik wél al deed. Daarvoor moesten we teruggrijpen naar mijn dagdagelijkse activiteiten: het huishouden, te voet naar de winkel, met de fiets naar mijn psychologe, een occasionele wandeling. We brachten ze in kaart en keken hoe ik daar een beetje (meer) beweging tussen gesmokkeld kon krijgen, zodat mijn lichaam, dat al zo lang stil lag, het kon verteren. Die laagdrempelige aanpak werkte prima voor mij. We voegden niets aan mijn routine toe zolang mijn lichaam en geest er niet klaar voor waren. Daardoor ging de opbouw heel langzaam.

Marijke: “Als ik er deugd en plezier aan heb beleefd, dan is mijn sportmoment geslaagd!”

We hebben de plannen al vaak moeten bijsturen. Wat niet werkt, schrappen we. Soms valt de beweging wekenlang terug door een fysiek probleem, soms zit ik te diep om me uit de zetel gehesen te krijgen. Maar net die begeleiding op maat is zo waardevol: het helpt om vol te houden, om snel te schakelen, om al is het niet letterlijk, dan wel figuurlijk in beweging te blijven. Tijdens die slechte weken lukt het me om enkel op mijn herstel te focussen. Ondertussen ben ik er gerust op dat ik de beweging later opnieuw oppik en dat mijn lichaam dat ook aankan.

Een BOV-traject geeft geen kant-en-klare oplossingen, maar helpt om stap voor stap grip te krijgen op je beweging, en impliciet ook op je mentale en fysieke gezondheid.

Ondertussen sport ik minstens eenmaal per week. Het liefst doe ik yoga, aquafit, of ga ik lopen. Ik laat me niet opjagen door wat anderen allemaal kunnen, misschien omdat ik weet waar ik vandaan kom. Ik track mijn sportactiviteiten ook bewust niet. Ik hanteer een ander criterium, dat ik veel belangrijker vind: als ik er deugd en plezier aan heb beleefd, dan is mijn sportmoment geslaagd!

___

Meer info op www.gezondleven.be/projecten/bewegen-op-verwijzing 

Tekst: Marijke Gets

Dit artikel verscheen in ons magazine Spiegel, zomereditie 2025

Close